ANDERS WERKEN IN HET NIEUWE RKZ

De toekomst van de zorg is nu!

Om goede zorg te kunnen blijven bieden, moeten we vernieuwen. Waarom? Het aantal mensen dat zorg nodig heeft groeit elke dag. Zonder vernieuwing gaat het niet lukken om deze zorgvraag op te vangen én dat is zorgelijk. Samen moeten we aan de slag om de Nederlandse zorg toekomstbestendig te maken!

 

De Juiste Zorg op de Juiste Plek staat centraal binnen het programma Anders Werken. Vanuit de pijlers voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg houden we ons bezig met onderwerpen zoals Samen Beslissen, digitale communicatie, thuismonitoring en zorgverschuiving. Daarnaast zijn we ook actief betrokken bij verschillende landelijke programma’s zoals Zorg Evaluatie & Gepakt Gebruik (ZE&GG) en Waardegedreven Zorg (SAZ).

Wat bieden wij jou?

Wij helpen jou met de juiste route in het RKZ

Wil jij contact met ons over je idee? Of wil je meer weten over hoe wij je naar de volgende versnelling kunnen helpen? Lees hier meer.

Afhankelijk van de aard en status van je idee, zullen we je sparringpartner, adviseur of projectbegeleider zijn. Bij innoveren komt veel kijken. Aan de basis staat het creëren van een oplossing voor een probleem, altijd samen met onze zorgcollega’s, patiënten en eventueel transmurale partners. Daarnaast zijn vele andere collega’s in het RKZ betrokken, zoals ICT. Om het jou makkelijker te maken, helpen wij jou met de juiste route in het RKZ.

Wat is ons doel?

Ons doel is meegaan met de tijd. Zorg van de toekomst. Zo dragen we bij aan duurzaamheid van zorg, kwaliteit van zorg en optimalisatie van patiënt- en medewerkerstevredenheid.

Juiste zorg op de juiste plek, en meer!

In een samenleving die vergrijst en met meer mensen die chronisch ziek zijn, neemt de vraag om zorg toe. Om als RKZ toekomstbestendig te worden, is “anders werken” een must. 

Buiten de box, buiten de kaders: denk je mee?

We nodigen iedereen uit om met ons mee, en buiten de gebruikelijke kaders, te denken. Dat hoeft niet per se groots te zijn, maar mag natuurlijk wel. Denk aan verbeteringen op de afdeling, bijvoorbeeld het weglaten van overbodige metingen/controles of het verbeteren van de informatievoorziening. Of wellicht heb je een fantastisch idee voor eHealth!

Meer informatie over zorginnovatie vind je hier.

Projecten

Team Zorginnovatie houdt zich bezig met diverse projecten op basis van verschillende thema’s. Op deze pagina vind je een overzicht van de lopende projecten en projecten die gaan opschalen. Een aantal van de projecten omvat eHealth. Benieuwd naar de lopende eHealth projecten? Je kan ze bekijken op rkz.nl/ehealth. In onderstaande animatie vind je een uitleg over eHealth in het RKZ.

Neem contact met ons op als je interesse hebt in deelname aan één van de projecten, via zorginnovatie@rkz.nl

Kernteam Duurzaamheid

Om de zorg toekomstbestendig te maken, zal er komende jaren meer aandacht moeten komen voor het effect van onze zorg op klimaat en milieu. De gezondheidszorg zorgt voor 7-8% van de totale CO2 uitstoot van Nederland en is daarmee een grote vervuiler. Als zorgprofessionals proberen wij de gezondheid van mensen te verbeteren. Tegelijkertijd vervuilen wij met onze geleverde zorg de leefomgeving van mensen. Een gezonde en schone leefomgeving zorgt er juist voor dat mensen gezonder zijn en blijven. Zorg en klimaat gaan hand in hand. Het is tijd dat we hier naar gaan handelen.

In 2021 zijn we daarom begonnen met een kernteam duurzaamheid in het RKZ. Veel veranderingen die nodig zijn om onze CO2 footprint te verminderen, zijn veranderingen die het hele ziekenhuis aangaan en waar verschillende afdelingen bij betrokken zijn. Het doel van het kernteam is om op een gestructureerde en efficiënte manier duurzame slagen te kunnen maken binnen het RKZ. Daarmee willen we de nationaal en internationaal gestelde klimaatdoelen halen: 50% CO2-reductie in 2030, 95% CO2-reductie in 2050.  

Het kernteam zal fungeren als centraal aanspreekpunt voor alles op het gebied van duurzaamheid binnen het RKZ. Denk aan het scheiden van afval, gebruik van reusable versus disposable materialen, energieverbruik, verwerking van medicatieresten, noem het maar op. Maar alleen met het kernteam zijn we er natuurlijk nog niet! Op alle afdelingen zijn enthousiastelingen nodig om de boodschap uit te dragen en te zorgen dat we met elkaar anders gaan denken en werken op dit gebied. Uiteindelijk zullen we met elkaar de transitie moeten maken naar duurzame zorg, met aandacht voor klimaat en milieu.

Doe mee!
Dus heb je vragen of ideeën? Schroom niet om ons te benaderen en een mail te sturen naar kernteam.duurzaamheid@rkz.nl.

Ada Hagens, Milieucoördinator
Jeroen van Roosmalen, SEH-arts KNMG, voorzitter

Nieuwsberichten

Op deze pagina vind je een overzicht van alle interne en externe nieuwsberichten rondom de successen omtrent zorginnovatie.

Inspiratie en ontwikkelingen

Wil jij op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen en tegelijkertijd geïnspireerd worden op het gebied van zorginnovatie? Lees hier verder.

Muziekfan, net als wij? Luister dan de Spotify playlist NieuwRKZ! Laat je inspireren door nummers zoals “Changes” van Ilse de Lange.

Heb je een verzoeknummer? Laat het zorginnovatie@rkz.nl weten!

Wie zijn wij

Boegbeeld
Erik Kapteijns

Facilitator
Kees Broekman

Kernteam
Jurriaan Kok, Lindsey de Ruijter, Chantal Storms, Michiel Kraakman, Lilla Farkas, Reinier de Vetten, Adil El Yahyaoui, Lina Mooren.

Diverse RKZ collega’s, patiënten, ketenpartners en de zorgverzekeraar Zilveren Kruis zijn nauw betrokken.

Naast Adil en Lina zijn ook Merlijn van de Riet en Maartje Schreuder projectleiders. Angela Hof is vast betrokken vanuit communicatie. Miranda Visser is betrokken vanuit het secretariaat.

Meer informatie over hoe wij werken, lees je hier.

 

Lina Mooren

Manager programma Zorginnovatie

Erik Kapteijns

Longarts &
boegbeeld

Adil El Yahyaoui

Projectleider

Kees Broekman

Manager zorg

Michiel Kraakman

Projectleider ICT

Lindsey de Ruijter

Verpleegkundige & VAR vice-voorzitter

Merlijn van de Riet

Projectleider

Chantal Storms

Verpleegkundige & VAR-lid

Maartje Schreuder

Projectleider

Angela Hof

Communicatie adviseur

Jurriaan Kok

Anesthesioloog & CMIO

Lilla Farkas

Hoofd Planning & Control

Reinier de Vetten

Hoofd Zorgverkoop

Miranda Visser

Secretariaat

Nieuws

Uitreiking Zorginnovatie GO-Oorkonde

Onlangs is de eerste oorkonde uitgedeeld voor het project: het inzetten van Virtual Reality brillen op de Rookstoppoli. Voor deze gelegenheid hebben we de eerste Zorginnovatie GO-Oorkonde uitgereikt. De komende periode gaan we verder met de ontwikkeling van het...

Syncposium XR in Healthcare

Op 1 oktober was het eerste Syncposium XR in Healthcare van SyncVR Medical. Het was een erg inspirerende namiddag, waarbij we een inkijk hebben gekregen in de toekomst van Extended Reality (XR) en een paar nieuwe innovaties mochten uitproberen!

Samen beslissen

De landelijke campagne Samen Beslissen is van start! Lees meer op www.begineengoedgesprek.nl Heb jij de borden al in het RKZ zien hangen?

Team Zorginnovatie

Ken je ons al? De projectleiders van team Zorginnovatie zijn Lina Mooren (basisarts & Manager programma Zorginnovatie) en Adil El Yahyaoui (basisarts), Maartje Schreuder en Merlijn van de Riet.

Playlist NieuwRKZ op Spotify!

Yep! Hij is actief: onze eigen spotify playlist: NieuwRKZ. Van bijna elk programma zijn een aantal favorieten doorgegeven. Zo komt ‘Happy’ van het team van gastvrijheid, ‘Changes’ van Anders Werken, ‘Money money money’ van Margeverbetering, ‘Build it up’ van Renovatie...

Anders werken: met muziek!

Anders werken kan ook door het net allemaal even wat swingender te maken! Daarom daagt de werkgroep je uit om een nummer door te geven waar jij energie van krijgt. Laat het weten via: zorginnovatie@rkz.nl. Alle voorstellen komen in onze speciale spotifylijst: Nieuw...

Overlegstructuur

Maandelijks overleg vindt plaats met het Kernteam. Twee-wekelijkse update vindt plaats door projectleiders aan diverse tegenwoordigers uit het RKZ.